2009. február 25., szerda

Ubuntu-alapú disztribúciók

Szeretnék megismertetni veletek néhány Ubuntu-alapú különböző fejlesztésű operációs rendszert. Ha a disztribúció nevére kattintasz a weboldalára ugrasz ahol részletes leírást találsz és a letöltésre is ott van lehetőséged.

Kubuntu: A Kubuntu az Ubuntu Linux-disztribúció hivatalos változata, csak GNOME helyett KDE grafikus környezetet használ.

Edubuntu: Ezt a disztribúciót főként tantermekbe, iskolákba tervezték. Az Edubuntut a világ minden részéről érkezett tanárok fejlesztették közös munkájukkal.

Xubuntu: Az Xubuntu egy nyílt forrású Linux-disztribúció, az Ubuntu hivatalos származéka. Xfce grafikus környezetet használ.

Gobuntu: A Gobuntu az Ubuntu Linux operációs rendszer teljesen szabad szoftverekből felépülő változata.

Ubuntu Studio: Főként multimédiás célokra terveztek. Az első változat az Ubuntu 7.04-es verzióján alapult, 2007. május 10-én jelent meg.

Kiwi Linux: A Kiwi egy román és magyar felhasználóknak szánt Linux operációs rendszer.

nUbuntu: A nUbuntu vagy Network Ubuntu egy projekt, melynek célja az eddigi Ubuntu operációs rendszer átalakítása LiveCD és teljes telepítő CD formában olyan eszközökkel, amelyek szükségesek szerverek és hálózatok behatolási tesztjeihez. Az eredeti ötlet szerint az Ubuntu egyszerűen kezelhető felhasználói felületét megtartják, viszont a rendszerbe beépítenek néhány népszerű behatolási tesztelő eszközt. Mivel a nUbuntu főleg hálózati és szerver tesztelési feladatokra készült, ezért főleg a haladó Linux felhasználók asztali rendszere lehet.

Linux Mint: Ubuntura alapuló rendszer aminek különböző változatai tartalmazzák a KDE, GNOME, XFCE asztalfelületeket.

FluxUbuntu: A Fluxbuntu egy nem hivatalos, könnyen kezelhető, gyors Ubuntu Linuxon alapuló operációs rendszer. Mint neve is mutatja a Fluxbox ablakkezelőt használja

Magyarubi:
Lényege, hogy 2-3 havonta frissülve kerül kiadásra ami annyit tesz, hogy neked mindig egy viszonylag friss rendszered lesz és nem kell annyi frissítést letöltögetned. Abban az esetben is nagyszerű ha nincs neted mindig viszonylag friss rendszer lehet a gépeden, de a magyarubi ezzel még nem merül ki. Beletettek minden olyan programot amivel telepítés után csak bajlódnod kéne tehát, ezzel is sok időt takarítasz meg.

Super Ubuntu: Előre telepített programokat tartalmaz amivel időt takarítasz meg.

Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése